Великий піст 2013-го є найдовшим і найважливішим серед інших багатоденних постів. У цьому році він триватиме з 18 березня по 5 травня . Це найсвітліший час для роздумів над своїм життям, молитов і покаяння. Так, саме покаяння є головною фінішною точкою посту, коли людина стає здатна визнати свої гріхи перед Господом. У православному календарі саме Великий піст є однією з найзворушливіших подій. Щороку його дотримуються близько 40 днів – у пам’ять про сорокаденний піст Христа в пустелі. У цей весняний час людина здатна почути свою душу, стати спокійнішою, гармонійнішою, чистішою і світлішою. Великий піст 2013 – це період духовної і фізичної підготовки до найурочистішого свята в християнстві – Великодня. У цей час ми повинні приділяти багато часу молитві та спілкуванню з Богом і собою. Крім того, потрібно дотримуватися певного режиму харчування, адже людина є те, що вона їсть. Великий піст складається з шести седмиць і найсуворішої – сьомої, Страсної седмиці. Великий піст розпочнеться 18 березня з Чистого понеділка. Перша седмиця називається «Федоровим тижнем» – прийнято згадувати всіх захисників віри православної. На другому тижні вшановують пам’ять святителя Григорія Палами. Третя седмиця – Хрестопоклонна, а під час четвертої згадують богослова Іоанна Лествичника. На п’ятому тижні шанують пам’ять преподобної Марії Єгипетської, покровительки жінок, що каються. Шостий тиждень ознаменований Вербною неділею – днем входу Господнього в Єрусалим. Далі починається Страсна седмиця – найсуворіший тиждень Великого посту перед Великоднем. На останньому тижні потрібно строго дотримуватися посту, причаститися і покаятися. Великий піст 2013: харчування Під час усього посту варто ходити до церкви, молитися і харчуватися правильно. В перший і останній тижні слід дотримуватися особливо суворого посту. - У понеділок, середу і п’ятницю один раз на день слід харчутися холодною їжею без олії.
- У вівторок і четвер один раз на день треба їсти гарячу їжу без олії.
- У суботу та неділю два рази на день можна вживати їжу з олією і виноградне вино (крім суботи Страсної седмиці).
- У Велику п’ятницю (3 травня) дозволено пити тільки воду.
- У Велику суботу (4 травня) також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно.
- У Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю (28 квітня) можна вживати в їжу рибу.
- У Лазареву суботу (27 квітня) не можна вживати рибу, але дозволено їсти ікру.
У великі свята, дні шанування святих, також дозволено таке: По понеділках, вівторках і четвергах їсти гарячу їжу з рослинною олією. А от по середах та п’ятницях від олії слід відмовитися, замінивши її вином.
|